IMPORTANT !

A partir del 22 de setembre ens reunim els dilluns de 17:30 a 19:00 al Centre Cívic de Pardinyes.

Igualment, els nostres telèfons continuen estant disponibles per a qualsevol consulta o dubte que tinguis, i si es necessari, podem quedar amb vosaltres i veure'ns.

22 de novembre 2018

Ens ha emocionat llegir aquest relat de superació i empoderament arrel de l'experiència de lactància. El compartim, amb el permís de la mare, perquè de ben segur ajudarà a altres mares que estigueu vivint una situació similar. 

Bones a tots/es.

Avui us vull explicar la meva experiència amb el que es denomina l’extracció miraculosa. Us poso en context.... el 14 de juny va néixer el meu fill Noah, concretament 3 setmanes abans d’hora i amb un pes de 2,150 kg.

Des d’un primer moment vaig voler donar-li el pit, tot i que no tenia gaire informació al respecte. Vaig fer tal com hem van dir les llevadores de l’hospital, que bàsicament es resum en “a demanda”. Quan Noah tenia aproximadament una setmana vaig acudir a la pediatra desesperada perquè plorava moltíssim i estava molt irritable, i ella em va explicar que el que li passava era que tenia gana, era molt petit i que no tenia la suficient força per succionar i menjar la quantitat que necessitava. Com podreu imaginar assabenta’m que el meu fill passava gana em va deixar molt destrossada.

Davant aquesta situació el que la pediatra em va ordenar era donar-li un complement de llet artificial després de cada toma de pit, i ben cert és que a l’acabar el pit, en moltes ocasions agafava el biberó amb moltes ganes. Aquest fet em feia sentir impotent, però al menys em quedava tranquil·la que no passava gana mentre ell creixia i guanyava més força per poder succionar del pit sense dificultats.

El problema va venir al cap de 2 o 3 setmanes quan Noah ja va adquirir el pes normal i vaig voler anar reduint els biberons, ja que en aquest poc temps, la quantitat que anava donant-li en biberó havia anat augmentant i no disminuint, fins tal punt que al final del dia li donava aproximadament uns 250 ml. Intentava sempre que ho demanava posar-lo al pit com m’havien dit, però veia que no produïa la llet suficient que necessitava i no podia produir-ne més a base de tornar-lo a posar, ja no per una qüestió física, sinó perquè saber que plorava de gana i oferir-li altre cop el pit sabent que no el calmaria em destrossava.

Aquesta situació es va perllongar des que Noah tenia unes 3 setmanes fins al mes i mig aproximadament, punt en el que cada cop portava pitjor la lactància materna, m’angoixava donar-li un biberó perquè sabia que d’aquella manera no produiria més llet però sabia que tampoc li podia oferir al moment el que necessitava i no podia deixar-lo plorar de gana.

Vaig acudir a la pediatra perquè ja havia decidit donar-li llet artificial, ja que no podia controlar una mixta, veia que cada cop augmentava més la quantitat de biberons i cada un que li donava em feia sentir mala mare, per no poder oferir-li al meu fill el que necessitava. Cada cop que li donava el pit em quedava el dubte, s’haurà saciat? La pediatra em va dir que intentes fins als 2 mesos de Noah seguir amb el pit, pels innumerables beneficis que tenia per ell.

A l’arribar a casa, i després d’haver llegit molt i molt per internet, em va venir al cap una tècnica que havia llegit en el blog de “Alba lactància materna”, una tècnica indicada pels casos en que la producció de llet és insuficient pel nadó. Vaig pensar en fer l’últim esforç, donar-ho tot per si sorgia resposta, tot i que no en tenia gaires esperances... la meva experiència feia que vegues casi impossible augmentar la meva producció de llet fins arribar a suplir tota la quantitat de biberó que li donava.

La tècnica, que podeu consultar a la web que esmento al final, consisteix en extreure’s llet durant 10 minuts cada hora fins arribar a extreure 15-20 ml/h. Quan s’arriba a aquesta quantitat es fan sessions de 20 minuts cada 2 hores fins arribar a extreure 40 ml. Finalment, en obtindré aquests volums, les extraccions poden començar-se a distanciar fins mantindré de 6 a 8 extraccions de 30 minuts cadascuna durant 24 hores.

El primer que vaig fer és comprar-me un extractor elèctric doble. No és que vulgui que en compreu un, però jo anava a tot o res, era la meva aposta, i es cert que donades les múltiples extraccions que s’han de fer amb aquesta tècnica, és més còmode i eficaç amb un de doble.

Personalment, el que vaig fer és realitzar durant 3 dies extraccions de 10 minuts cada hora. Durant la nit no seguia aquest protocol, sinó que cada cop que Noah demanava pit, al acabar de donar-li, realitzava l’extracció (normalment eren unes 3 o 4 al llarg de la nit).

Posteriorment, vaig seguir 3 o 4 dies més en que feia el següent pas, 20 minuts d’extracció cada 2 hores. Durant la nit, quan Noah es despertava, a l’acabar el pit, tornava a extreure’m.

Finalment, vaig estar uns 3 dies més fent extraccions cada 3 hores durant 30 minuts.

Durant aquesta tècnica d’extracció clarificar que no us heu de preocupar si al fer la extracció casi no surt llet, i més si acabeu de donar el pit. Com podreu llegir curosament en el blog, la finalitat és hiperestimular el pit per crear freqüents pics de prolactina i així augmentar la producció de la llet.

Tampoc us preocupeu de realitzar una extracció i quedar-vos “sense llet” pel bebè. El que es fa durant aquesta tècnica és guardar tota la llet que es va extraient i quan el nen/a tingui gana, primer se li ofereix el pit (encara que s’acabi de realitzar una extracció) i després, si encara té gana, se li ofereix la llet que ens hem extret.

Després d’aquest 9 dies us puc assegurar que la meva producció de llet era superior al que Noah necessitava. El dia abans de començar la extracció mirculosa li havia de donar uns 4 o 5 petits biberons de llet artificial a Noah, i tal com vaig finalitzar, ja no vaig necessitar donar-li ningun més.

A dia d’avui, en que Noah té 5 mesos, no li he hagut de donar mai llet artificial, és més, des que vaig acabar aquesta tècnica sempre mantinc una extracció abans d’anar a dormir, la qual és una donació pel banc de llet materna (per nens prematura hospitalitzats).

La veritat és que haver donat amb aquesta tècnica em va canviar la meva experiència de la lactància materna, de ser quelcom que em produïa angoixa, que em donava inseguretat... sempre preguntant-me, es quedarà amb gana? A passar a estar molt segura de la meva producció de llet i així poder gaudir de donar-li el pit cada dia.

Ús animo, que si esteu vivint una etapa similar, per la raó que sigui, proveu aquesta tècnica i si teniu qualsevol dubte de com l’he portada a terme estaré encantada de poder ajudar-vos. Sols espero que la meva experiència pugui ajudar a alguna mare com a mi em va ajudar en el seu dia.

Ànims super mamis!

http://albalactanciamaterna.org/lactancia/tema-3-manejo-de-la-leche-materna/como-conseguir-una-rapida-produccion-de-leche-materna-la-extraccion-poderosa/
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada